ת"א 8459-06 חן זיו (קטין ) ואח' נ' שרותי בריאות כללית
עניינה של תובענה זו רשלנות רפואית באבחון מומים עובריים, בגינה לא נמנעה לידתו של הילד חן זיו אור ז"ל, אשר סבל מלידתו מתסמונת ע"ש HALLERMANN STRIFF, הבאה לידי ביטוי, בין היתר, במומים אנטומיים קשים – בפרט מומי פנים – ובפיגור שכלי קשה.
במהלך מעקב ההריון בוצעה לאמו של חן ז"ל סקירת מערכות מאוחרת מורחבת המכוונת לאיתור מומים בעובר, שביצועה נדרש בשל ממצאים חריגים אשר נצפו בעורף העובר, בסקירת המערכות המוקדמת.
בכתב התביעה נטען, כי למרות שבמהלך הסקירה המורחבת אמורים היו להיבדק כל האיברים בהם היו קיימים אותה עת מומים אנטומיים קשים, ולמרות שלא הייתה כל מניעה לאבחנם, כולם או חלקם, הם לא אובחנו ע"י הבודק.
עוד נטען, כי בשל רשלנות הרופא הבודק נמנעה מן ההורים קבלת ההחלטה המתבקשת בדבר הפסקת ההריון, ובנם נולד וחי חיים קצרים, רווי סבל וייסורים לו ולמשפחתו סביבו.
ביהמ"ש המחוזי קיבל את התביעה ופסק, בין היתר, כדלקמן:
- הרופא שערך את הסקירה הקדיש לה אך ורק כ – 10 דקות, מחצית מפרק הזמן שהוקצה לבצועה ע"י קופ"ח. הוא לא היה מודע לחשיבותם של הממצאים שנצפו בבדיקה המוקדמת ובפרט לקשר בינם לבין מומים מולדים ובמהלך הבדיקה הוא לא התבונן על פרופיל פני העובר – מהלך שאינו מתיישב עם פרקטיקה רפואית סבירה, ואשר יש בו בעצמו כדי להוות התרשלות.
- במועד ביצוע הבדיקה התקיימו אצל העובר ארבע סימנים דיסמורפיים: מיקרופטלמיה, מצח בולט, מבנה אף ציפורי ועורף מעובה.
- כל הסימנים שהיו קיימים אצל העובר בעת ביצוע הסקירה המורחבת היו ניתנים לצפייה ולאבחון.
- יש לקבל את טענת ההורים, כי אילו היו יודעים על קיומם של סימנים דיסמורפיים אצל העובר ועל חשש לקיומה של תסמונת כרומוזומאלית, היו פועלים להפסקת ההיריון.
- יש לקבל את חוות דעת המומחים מטעם התובעים לפיה הסימנים הדיסמורפיים היו יכולים להצדיק בקשה להפסקת הריון. כמו כן, אף אם היה מתגלה סימן אחד, היה הדבר מוביל לחיפוש מדוקדק אחר סימנים אפשריים נוספים, אשר סביר להניח שהיה מגלה מלפורמציות נוספות שהיו מצדיקות את הפסקת ההיריון.
על פסק הדין הגישו הנתבעים ערעור לביהמ"ש העליון אשר החליט לדון במקרה, ביחד עם מקרים דומים אחרים, בהרכב שופטים מורחב. ההרכב המורחב בהחלטתו שינה את ההלכה הנוהגת בדבר עילת התביעה בגין "הולדה בעוולה", אך עדיין לא הכריע בתיק לגופו.