חשיבותו של התיעוד בתביעת רשלנות רפואית
רשלנות רפואית בהריון או בלידה יכולה להוביל לנזקים משמעותיים לאם וליילוד, הכרוכים בסבל רב ובעלויות כבדות. לפיכך, מקום בו היריון או לידה הסתיימו, חלילה, כאשר היולדת או היילוד נותרו עם נזקים משמעותיים, נכון וכדאי לבדוק את המהלך הטיפולי והאם הנזקים היו ברי מניעה.
בשונה מתביעות נזקי גוף אחרות, כמו למשל תאונת דרכים, נפילה ברחוב או תאונת עבודה, בהן הנפגע יודע מה קרה וכיצד התרחש הנזק, בתביעות רשלנות רפואית, לרבות בתביעות רשלנות רפואית בהיריון או בלידה, במקרים רבים, המטופלת או המטופל אינם יודעים מה גרם לנזק, האם היה בר מניעה ולעיתים אף אינם מודעים להיקפו. לכן, קיימת חשיבות רבה לאיתור, תיעוד ושמירה של כל מידע רפואי מהתקופה הרלוונטית.
מלאכת איסוף התיעוד במקרה של רשלנות רפואית בהיריון או בלידה
כל נתון או מסמך אשר יכול לשפוך אור על מהלך ההיריון או הלידה עשוי להיות רלוונטי לבחינת קיומה של עילת תביעה, ולכן ישנה חשיבות לפעול לשמירה ואיתור כלל המידע, במספר ערוצים.
1. שמירת תיעוד
השלב הראשון והחשוב ביותר בתיעוד מקרה של רשלנות רפואית הוא שמירת כל מסמך רפואי אשר נמסר לאישה או לבן זוגה במהלך ההיריון או לאחר הלידה, ובתוך כך:
סיכומי ביקור אצל רופא.ת הנשים;
סיכומי ביקור אצל רופא.ת המשפחה או כל יועץ אחר בתקופת ההיריון;
דו”חות ביקורים בחדר מיון, אשפוז יום או ביקורי אחות;
סיכומי אשפוז ממהלך ההיריון במידה שהיו, וכן סיכום אשפוז של הלידה – הן של היולדת והן של היילוד;
תשובות / פענוחים של בדיקות ממהלך ההיריון, לרבות: בדיקות מעבדה, בדיקת חלבון עוברי, בדיקות הדמיה, בדיקות גנטיות ובדיקות מעקב גדילה.
דו”חות של שקיפות עורפית וסקירות מערכות, לרבות תמונות ודיסקים.
גיליונות ניטור דופק עוברי;
שמירה על מסמכים רפואיים הנמסרים למטופלת במהלך ההיריון או לאחר הלידה חשובה ועשויה לאפשר הבנה טובה יותר של מהלך ההיריון והלידה.
2. תיעוד וצילום נתונים רפואיים נוספים
מעבר למסמכים הרפואיים הנמסרים ליולדת או בן זוגה במהלך תקופת ההיריון והלידה, אותם כאמור מומלץ לשמור, ניתן ומומלץ לתעד בכתב ולצלם ממצאים נוספים רלוונטיים, לדוגמא סימנים פיזיים חריגים.
3. תיעוד אישי של רצף האירועים
מעבר למסמכים הנמסרים למטופלת במהלך ההיריון או לאחר הלידה, כדאי ליולדת ובן זוגה, וכן לכל מלווה נוסף, לתעד בכתב את מהלך האירועים אשר יכול לכלול:
תיאור של רצף האירועים וזמנים, ככל הניתן, לרבות ביקורים אצל רופאים, הבדיקות שבוצעו וכן מהלכן, ייעוצים שהתקיימו, החלטות רפואיות שהתקבלו, וכן הנחיות רפואיות או כל החלטה אחרת שניתנו במהלך תקופת ההיריון והלידה.
רישום מחשבות אשר עלו במהלך תקופת ההיריון, הלידה או לאחריה, בנוגע למהלך הטיפולי, או שאלות שלא נענו מצד הגורמים המטפלים.
תיעוד כאמור, יכול להיות חשוב ביותר להבנת רצף ומהלך האירועים, לספק זווית אישית אשר סביר שלפחות בחלקה לא תמצא ביטוי ברשומה הרפואית ותסייע לקבע פרטים חשובים אשר עלולים להישכח עם הזמן.
4. תיעוד ושמירת תכתובות ומגעים
ככל שהתקיימה תקשורת בין המטופלת או בן זוגה לבין אנשי הצוות המטפל, מומלץ לתעדה ולגבותה, לרבות תכתובות בדוא”ל או בהודעות טקסט.
5. תחקור
זהו השלב הראשון והקריטי בעבודת עורך הדין בתיקי רשלנות רפואית וישנה חשיבות עליונה לתחקור יסודי של היולדת אשר ניזוקה במהלך ההיריון או הלידה, ולעיתים גם תחקור בן זוג ובני משפחה נוספים שנכחו בטיפול. מטרת התחקור היא להתחקות אחר מידע שהיולדת מודעת אליו, גם אם לעיתים אינו מבינה את משמעותו, ושלא בהכרח יימצא בתיק הרפואי. מידע כזה עשוי לכוון את עורך הדין לעילת התביעה.
בשלב זה, ניתן לתחקר גם עדים נוספים אשר נכחו במקום האירוע ויכולים לספק מידע אשר עשוי לסייע בהבנת מהלך האירועים.
6. איסוף התיק הרפואי המלא
השלב הבא בעבודת עורך הדין המייצג, לאחר תחקור המטופלת, הוא איסוף כל החומר הרפואי הרלוונטי. שלב זה הוא קריטי בחשיבותו ואין להסתפק בתיעוד אשר נאסף ונשמר על ידי המטופלת אשר במרבית הפעמים חלקי. כמו כן, לא פעם התיעוד שמתקבל לבקשת עורך הדין מהמוסד הרפואי חסר, אך עורך דין המיומן בניהול תביעות רשלנות רפואית בהריון או תביעות רשלנות רפואית בלידה, ידע לזהות חוסר או אי תקינות ברשומה הרפואית ויפעל להשגת התיעוד החסר ולרדת לחקר האמת.
לסיכום, לתיעוד של המהלך הטיפולי בתקופת ההיריון וממהלך הלידה חשיבות עליונה בתביעת רשלנות רפואית. לכן, אם נתמצת הדברים, מומלץ לשמור ולגבות כל תיעוד ממעקב ההיריון והלידה, כאשר במקום בו נותרה המטופלת או היילוד עם נזקים משמעותיים ועולה חשש לאירוע רשלני, מומלץ להיוועץ בעורך דין מנוסה ומיומן בניהול תביעות רשלנות רפואית אשר יידע לערוך הבירור הנדרש לצורך בחינת המצב המשפטי של בני הזוג והיילוד.ה.