ייעוץ גנטי מטעה בנושא סרטן שחלות
א', תובעת המיוצגת על-ידי משרדנו, נשאה בלבה את יסוריי מחלתה ומותה של אמה מסרטן השחלות, ואת מותה של סבתה שנים קודם לכן מן המחלה. היא טרחה לספר על ההסטוריה המשפחתית לרופאיה בקופ"ח, והופנתה בשל כך לייעוץ אצל גנטיקאי בכיר מטעם קופ"ח. אך הגנטיקאי – רופא אשר הוכשר והוסמך מעצם מומחיותו לעסוק במניעה של מחלות, מסר לה מידע מנוגד לאמת הרפואית ושלל ממנה את האפשרות למנוע מחלת סרטן קשה. וזו אינה הפעם הראשונה עבור אותו רופא.
רקע רפואי
סרטן שחלות מהווה את אחת הממאירויות הקשות ביותר, ובשל כך זכה לכינוי העגום – silent killer. ישנן נשים שנושאות מוטציות גנטיות (בגנים BRCA1 או BRCA2 )– אשר עלולות לגרום למחלה זו. עבורן שיעור הסיכון ללקות בסרטן השחלות הינו גבוה בהרבה, ועולה עם התקדמות הגיל – עד פי 20 מהסיכון באוכלוסייה הכללית. הבעיה עם ממאירות זו, שהיא אינה נותנת סימנים מוקדמים, ולכן לא קיים משטר מעקב לצורך גילוי מוקדם, בשונה למשל מסרטן השד.
האפשרות למניעה
הבשורה הטובה היא שבבדיקה גנטית, בדיקת דם פשוטה, ניתן לאבחן את הנשאות, ולבצע הליכי כריתה מונעת. כריתת שחלות מונעת אצל נשאיות, לאחר סיום תכנון המשפחה, היא פעולה שמקטינה משמעותית את הסיכון לפתח סרטן שחלות בנשים בסיכון גבוה. הבשורה המקוממת היא כי מידע זה לעיתים נחסם דווקא ע"י הרופא אשר אמור למסור אותו למטופלת.
הייעוץ השגוי שניתן ל- א'
וזה מה שאירע במקרה של א'. היא פנתה לגנטיקאי בכיר וגוללה בפניו את הרקע הרפואי במשפחה, אך הרופא אמר לה, בניגוד מוחלט לאמת הרפואית, שממצאיה של בדיקה גנטית לא ישנו את הגישה הרפואית אליה וכי אין כל צורך בבדיקה.
במקרה זה הכתובת היתה על הקיר באופן בולט וגלוי, אך זכתה להתעלמות ע"י הגנטיקאי הבכיר. בחלוף שנים חלתה א' בסרטן שחלות. בירור גנטי העלה כי היא אכן נשאית של המחלה, ולו היה מבוצע מבעוד מועד ניתן היה למנוע את המחלה הקשה.
תביעה לבית-משפט ותלונה למשרד הבריאות
משרדנו הגיש תביעה לבית-משפט לפיצוי בגן נזקיה של א'.
בנסיבותיו הקשות של המקרה, והיות שאותו גנטיקאי פעל באופן זהה במקרה נוסף בו טיפלנו, ומתוך דאגה כי נשים נוספות קיבלו או יקבלו על-ידו ייעוץ שגוי ולא יהיו מודעות להליכי הכריתה המונעת שבאפשרותן לנקוט – הגשנו גם תלונה חמורה למשרד הבריאות.