רשלנות רפואית בהקשר של סרטן שד יכולה לבוא לידי ביטוי באי הפניה לבירור למרות סימנים מחשידים, פענוח שגוי או רשלני של בדיקות ואי אבחון כתוצאה מכך, או רשלנות בטיפול לאחר הגילוי.
סרטן השד הינו המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בישראל והינו גורם התמותה השכיח ביותר.
יחד עם זאת, סיכויי ההישרדות בגילוי מוקדם של סרטן השד גבוהים במיוחד.
תפיסה הרווחת בעולם המערבי הינה כי סרטן השד הינו נחלתן של נשים בלבד, אך המציאות מלמדת כי סרטן שד קיים גם בגברים, הגם שמדובר בתופעה נדירה יחסית.
גורם הסיכון העיקרי להתפתחות סרטן שד הוא היסטוריה משפחתית של סוג זה של סרטן, וכן סרטן שחלות. בחלק מהמקרים בהם ישנו רקע משפחתי של סרטן שד אצל יהודיות, ניתן לזהות מוטציות בגנים BRCA1 ו – BRCA2.
גורמי סיכון נוספים לחלות בסרטן שד כוללים, בין היתר, גם עישון, נטילת גלולות למניעת היריון וטיפולי פוריות הורמונאליים.
גילוי מוקדם של סרטן השד מתבצע באמצעות בדיקה גופנית על ידי כירורג שד או רופא נשים, וכן בדיקת ממוגרפיה ו/או בדיקת אולטרה סאונד, וההפניה לבדיקות אלה ניתנת בהתאם לנתוניה האישיים של המטופלת כגון:
- גיל.
- היסטוריה רפואית ו/או משפחתית.
- ממצאים בבדיקה הגופנית.
במקרה של גילוי ממצאים בלתי תקינים, תופנה המטופלת לבדיקת הדמיה ו/או ביופסיה, לביסוס אבחנה.
רשלנות רפואית בהקשר של סרטן השד יכולה להיות בשלבים שונים:
- רשלנות רפואית עקב אי הפניה לבדיקות חרף סימנים מחשידים, קיומם של גורמי סיכון או אי הפניה לבדיקות מתאימות, כתוצאה מכך חל איחור באבחון ובטיפול אשר פגע בסיכויי ההחלמה של החולה.
- רשלנות רפואית בפענוח בדיקות אשר גרם לאבחון מאוחר של המחלה ומשכך להחמרה במחלה.
- רשלנות רפואית בביצוע בדיקות (ולדוגמא בדיקת ביופסיה), בגינו נקבעה אבחנה שגויה וחל גילוי מאוחר של המחלה.
- רשלנות רפואית בטיפול לאחר אבחון המחלה כגון טיפול כירורגי רשלני במהלכו לא הוסר כל הגידול או מעקב אונקולוגי בלתי מספק, אשר גורם לנזקים לחולה, לרבות פגיעה בסיכויי ההישרדות.
- לא כולן יודעות, אך גורם הסיכון העיקרי להתפתחות הסרטן הוא היסטוריה משפחתית. ככל שיש יותר קרובות משפחה שחלו בסרטן השד, כך הסיכון לחלות במחלה הולך וגדל. תביעת רשלנות רפואית במקרה של אי אבחון המוטציה בגן יכול שתוגש אם מסתבר כי למרות הסיפור המשפחתי לא נשלחה המטופלת לבדיקה, ולא קיבלה את האינפורמציה שהייתה מסייעת לה בהחלטה אם להצע כריתה מונעת או כל מהלך אבחוני אחר, שיכול לאתר את המחלה במידה ומתפתחת.
אורין מספרת על מקרה מצמרר בו היינו מעורבים במשרדנו, בו גילתה חולה בדיעבד שהיא נשאית המוטציה ושמחלתה היתה ברת מניעה