ביהמ"ש המחוזי מרכז (כב' הש' א. סטולר), קיבל תביעת רשלנות רפואית שהגיש משרדנו נגד קופ"ח מכבי, בגין איחור באבחון זיהום הרפס אצל תינוק כבן שבועיים וחצי. בעקבות האיחור באבחון ובטיפול, התפשט הזיהום, גרם לתינוק לפגיעה מוחית קשה והותיר אותו עם שיתוק מוחין.
תיאור המקרה
התינוק נלקח ע"י אמו, שלוש פעמים לרופאי קופ"ח – רופא ילדים ורופא עור, עם שלפוחיות מוגלתיות סביב איבר המין, שהופיעו כשבוע לאחר בית המילה. הרופאים אבחנו תפרחת חיתולים והורו על טיפול שגרתי במשחות, מבלי לעמוד על המראה השונה של השלפוחיות, ומבלי להציג לאם שאלות רלוונטיות לצורך הבנת התמונה. למרות קיומן של שלפוחיות מזוהמות סביב איבר המין, אצל תינוק למשפחה חרדית, לא תיחקרו רופאי קופ"ח את האם אודות מהלך הברית, ובכך החמיצו את הנתון כי הליך הברית כלל את מנהג ה"מציצה"– מידע שהיה צריך להעלות חשד מיידי לזיהום מסוכן מסוג הרפס.
כאשר החל התינוק לפרכס, לקחו אותו הוריו לביה"ח. רופאת חדר מיון שהסירה את החיתול זעקה מייד, ע"ס מראה עיניים – "זה הרפס". למרבה הצער באותו שלב כבר התפשט הזיהום למערכת העצבים המרכזית וגרם לתינוק לנזק מוחי.
רקע רפואי
הרפס סימפלקס היא מחלה ויראלית (נגיפית) שסממניה מופיעים לרוב בשלפוחיות על פני העור. מבוגר המפריש את הנגיף ונוגע בתינוק עלול להדביק את התינוק. זיהום ע"י נגיף ההרפס בתינוקות עד גיל 4 שבועות עלול לגרום לדלקת ברקמת המוח (הרפס אנצפליטיס), ולהביא לתוצאות קשות כמו במקרה הזה ואף למוות.
פסק-הדין
ביהמ"ש המחוזי קיבל את התביעה וקבע כי רופא העור התרשל בביצוע האבחנה ובכך שלא הפנה את התובע לבית חולים בביקורו השני של התינוק במרפאתו. עוד קבע ביהמ"ש כי גם רופא הילדים וגם רופא העור הסתפקו בבחינת הנגעים המזוהמים על-סמך מראם, ולא הציגו לאם שאלות מתחייבות כחלק מגביית אנמנזה, כולל לגבי ברית המילה. בימ"ש קבע כי לולא האיחור היו נמנעים נזקיו הקשים של התינוק.