רקע רפואי
אוטם- או בשמו הנפוץ שבץ מוחי, הוא תהליך בו נגרם נזק לרקמת המח, כתוצאה משיבוש בזרימת הדם הגורם לירידה באספקת החמצן למח. אוטם מוחי נגרם, על פי רוב, ע”י קריש דם או תסחיף החוסמים אחד מכלי הדם המזינים את המח.
שבץ מוחי מוגדר כאירוע חירום רפואי אשר בעקבותיו עלול להיגרם נזק נוירולוגי צמית ואף מוות.
הסימפטומים השכיחים של שבץ מוחי הינם, בין היתר: שיתוק צד אחד של הגוף, נימול, רפלקסים ערים בצד הפגוע, חולשת שרירים בפנים, צניחה של חלק משרירי הפנים, חולשת שרירי הלשון.
סיפור המקרה
התובע, אשר היה אדם בריא, חיוני ופעיל, החל לחוש באבדן ראיה חלקי, בעקבותיו פנה לבי”ח.
לאחר מספר בדיקות, הופנה התובע לביצוע בדיקת אקו דופלר במסגרת הקהילה. התובע ביצע הבדיקה וזו הדגימה היצרות בעורק הקרוטיס. בעקבות זאת, פנה התובע לרופא הנתבע, והאחרון קבע לו מועד לניתוח.
תקציר התביעה
התובע אושפז לניתוח להסרת רובד טרשתי בעורק הקרוטיס. במהלך ההתאוששות מהניתוח החלו להופיע סימנים המחשידים לאירוע מוחי אצל התובע ואשר כללו חולשת פלג גוף שמאלי, קשיי דיבור, בלבול ועוד.
הגם שדווח לרופא מיד עם הופעת הסימנים המחשידים – האחרון לא טרח להזמין נוירולוג על מנת שיבדוק את התובע או להפנות את התובע לבדיקת CT- ראש, כמתחייב, לבירור מצבו. יתרה מכך,הנתבע לא תיעד את ממצאי בדיקתו ואת הנחיותיו לצוות המטפל, כפי שנדרש לפעול על פי סטנדרט רפואי סביר.
רק בחלוף למעלה מ-12 שעות מרגע הופעת התסמינים, ביצעו לתובע בדיקת CT ראש, אשר הדגימה אוטם איסכמי חריף במוח. אולם, למרבה הצער, בשלב זה כבר לא ניתן היה לעשות דבר כיוון ואבד חלון ההזדמנויות לצנתור, עד 8 שעות מתחילת הופעת התסמינים.
נזקי התובע
בעקבות השיהוי הרב בביצוע בדיקת ה-CT התובע נותר עם נזקים נוירולוגים קשים ונכות משמעותית.
חוות דעת מומחה בתחום הנוירולוגיה
מומחה בכיר בתחום הנוירולוגיה מטעם התביעה קבע כי הסימנים בחדר ההתאוששות לאחר הניתוח חייבו ביצוע בדיקת דימות מוח מיידית, במקביל להערכה נוירולוגית דחופה בחשד לאירוע מוחי.
כמו כן, קבע המומחה כי אילו היו מבצעים את בדיקת ה-CT במועד, ניתן היה למזער את נזקי התובע על-ידי פתיחת העורק החסום וחידוש זרימת הדם לרקמת המח האיסכמית, פעולה שהייתה מונעת מהתובע את נכותו התפקודית והפגיעה הצמיתה למוחו.